Denizli Özel Egekent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji  Uzmanı Dr. Ramazan Kenan Arıcan, son günlerde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı maske, mesafe ve hijyeni öneriyor.

 

Dr. Ramazan Kenan Arıcan Hastalarınsağlıkdurumunagöregereksizantibiyotikkullanılmaması ve gerekli doz ve sürede kullanılmasını öneriyor.

Dr. Ramazan Kenan Arıcan “Grip, hasta bir insanın öksürükle havaya yaydığı enfektedamlacıkların sağlam kişiler tarafından solunum yolu ile alınması ile bulaşır.

Kalabalıkortamlardabulaşmasıkolaylaşır.Özelliklekışaylarındasalgınlarortayaçıkar, bu yüzden maske kullanımına önem vermeliyiz. Yetişkinbir hasta, grip semptomlarıbaşlamadanbirgünöncevesemptomlarınbaşlamasından 3-5 günsonrasınakadaretkeniçevresindekiinsanlarabulaştırabilir. Çocuklardaisebusüre 7 günekadaruzayabilir.” dedi.

 

Grip hastalığındabelirtilere değinen Dr. Ramazan Kenan Arıcan“Grip, 1-2 günlükbirkuluçkadönemindensonrabirdenbirebaşlar. Sıkgörülenbelirtiler; ateş (38 – 41°C), başağrısı, yorgunlukhissi, kuru öksürük, boğazağrısı, burunakıntısıve kas ağrılarıgibiyakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 günsürer. Yorgunlukvehalsizlikdahauzunsürebilmesineragmen,sağlıklıkimselerde grip semptomlarıyaklaşıkbirhaftasürer. Alttayatanhastalığı, bağışıklıkyetmezliğiolanlarda, küçükçocuklarveyaşlılardayaşamıtehditedicikomplikasyonlargelişebilir.” dedi

 

 

 

Dr. Ramazan Kenan Arıcan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir