Latest update 24 Eylül 2023 - 21:28
31 Ara 2014 admin Köşe Yazarları 1
1) Hristiyanlar 24 Aralık akşamı başlayan dini bayramlarında neyi kutluyorlar?
2) 31 aralık gecesini 1 ocağa bağlayan geceyi neden kutluyoruz?
3) Bizim Noel baba dediğimiz kişi kimdir ve İsa Peygamberin doğum günü ile, yada Yılbaşı ile bir bağlantısı var mıdır?
**
1) Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Bu kutlamaların amacı; İsa peygamberin doğum günü olduğuna inanmalarıdır. Yani; bir tür kutlu doğum haftası diyebiliriz.
Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, İsa peygamberin doğumunu 25 Aralık’ta değil, 7 Ocak tarihinde Noel Yortusu olarak kutlarlar.
Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili, yılbaşı tatiliyle birleştirilerek çalışan insanlara daha fazla dinlenmek olanağını da beraberinde getirir.
Yılbaşı kutlamaları ise; inanç dünyasıyla uzaktan yakından bağımlı değildir. Anlaşılan odur ki; inanç dünyamıza ışık tutacak olanlar, bilinçli yada araştırmasını yapmadan; Noel Yortusu bayramı ile; bir takvim dönüşümü olan Yılbaşı kutlamalarını aynı tutarak yanılmaktadırlar.
**
2) İnsanlar tarih boyunca bir zaman ölçümü arayışında oldukları bilinen bir gerçektir. Güneş ile başlayan zaman ölçümleri, zamanla su ve kum saatleriyle geçmiş tarihlere damgalarını vurmuşlardır.
Geceyi ve gündüzü; ayı ve yılı tespit etmek için çeşitli metotlar kullanılmıştır. Bunun detayına girmek buraya sığmaz. Sonuç olarak bu günkü Jülyen takviminde ve günün 24 saat olmasında karar vererek kullanmaya başlamışlar. Kürenin enlem ve boylamlarını da tespit ettikten sonra mevsimlere de isim vererek zamanı parçalamışlar.
Zamanı daha iyi ve düzenli olarak kullanabilmek için; bu zaman ölçümünün değişimini de; 31 Aralık olarak belirlemişler; bunun da adına; Yıl dönümü/Yıl başı/ Yıl başlangıcı demişler.
Ülkemizde ilk Yılbaşı kutlamaları ilk defa 1829 tarihine rastlar. Devrin sadrazamı davet edildiği bir İngiliz gemisinde ilk defa bir Yılbaşı kutlamasına karışır; ve daha sonraları bu adet İstanbul’da devam eder. Özellikle Beyoğlu semtinde eğlenmeler ve kumar oyunları o günlerin vazgeçilmezleriydi. Daha sonraları Yıldız sarayına rulet masası kuranlar bu kutlamaları devam ettirmişlerdir.
Yeni Yıl kutlamalarını dinsizlik olarak görenleri anlamak mümkün değildir. Bir takvim değişimi olarak bilinen Yılbaşı dönüşümü; yeni bir zamanın başlangıcı olarak kabul edildiğine göre; İnsanlar karşılıklı olarak birbirlerine, sağlık, huzur, mutluluk dilemeleri neden dinsizlik olsun ki? İnsanları birbirine yaklaştıran her takvimin faydaları vardır da eksiği yoktur diye düşünüyorum. Ayrıca eklemek gerek. Biz Türkler yeni Yıl kutlamalarını 2500 yıldan beri kutlamaktayız.
Bakın Türkler tarihlerinde yeni yıl kutlamalarında neler yaparmışlar. Semeni helvası pişirirler, üzerlik denen bir bitki yakıp dumanını eve, mala, cana ve çocuklara v.s. şeylere verirler, yeni elbiseler alınır, yakınlara hediyeler alınır, at yarışları yapılır, yumurta boyanır, küskünler barıştırılır, misafirliğe gidilir, kötü söz söylenmez, mezar ziyaretlerine gidilir, başkaları hakkında konuşulmaz, şeker dağıtılır, kızlar kırmızı giyinir. Yeni günde ev sahipleri evde birisinin bulunmasına gayret ederler. Kavga etmezler, hasta olanlar ziyaret edilir, onlara pay götürülür, şal sallayanlara pay verilir, Son Çarşamba’da güneş çıkmadan suyun üzerinden atlanır, ve o gece erkenden de yatmazlar. …diye tarih kaynaklarından okuyoruz.
**
3) Ülkemizde Hristiyan dinine inananları tenzih ederek söylemek gerekirse; biz Türkler Noel baba kıyafetlerine verdiğimiz değer ölçüsünü yine her şeyde olduğu gibi abartıyoruz.
Değerli okurlar! Noel bayramı var ama; Noel baba diye birisi yoktur. Bizim Yılbaşından 1 ay öncesinden Noel baba „zamanı“ diye topluma lanse edilen Noel baba; uzun yıllar önce Anadolu’da yaşamış olan bir yardımsever papazın öyküsüdür. Bu papazın adı; Saint Nicholas/Aziz Nikolas olarak bilinir ve 6 Aralık tarihinde çocuklara hediye dağıtan bu papaz gerçekte var mıydı… Bu da ayrı bir sorudur? Noel baba/Aziz Nikolos kıyafetleri ise, Aziz Nikolos günü kutlamaları için 6 Aralıkta sadece bir günlük olarak giyilir ve Aziz Nikolas papazın temsili olarak çocuklara hediye dağıtımıyla başlar ve tek bir gün olarak kutlanır.
Yani; Noel baba/Aziz Nikolos ile Noel bayramı ve Yılbaşı takvim dönüşümü birbirinde tamamen ayrı olan etkinliklerdir.
Ülkemizde kutlamaların özelliklerini bilmeden ya da bilmezlikten gelerek, özenti uğruna sapla samanı karıştırmaktayız. Noel ile yılbaşı etkinlikleri birbirinden tamamen farklı kutlamalarıdır.
24 Eyl 2023 0
24 Eyl 2023 0
24 Eyl 2023 0
24 Eyl 2023 0
1 Ekim’den itibaren geçerli olacak yeni tarifelerde yüzde 20-30 arası zam bekleniyor. EPDK ve BOTAŞ’ın kararını 26 Eylül’de açıklaması bekleniyor. […]
Asgari ücret 11 bin 500 TL iken Yoksulluk sınırı 40 bin TL’nin üzerinde açıklandı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) […]
Gaziemir Belediyesi’nin Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde verdiği hizmetlerle alzheimer ve demans hastalarının fiziksel ve zihinsel kapasiteleri korunuyor; hasta […]
Emekli maaşına zam ne zaman verilecek sorusunun cevabının arandığın şu günlerde Erdoğan’dan emekli maaşlarına zamda tarih verdi.. İşte detaylar… Emekli […]
AK PARTİ GÖLCÜK İLÇE BAŞKANI KEMAL YAVUZ’DAN, SAADET PARTİSİ İLÇE BAŞKANI MUSTAFA ÖZSOY’A SERT CEVAP: ÖZSOY’A İLÇEDE YAPILAN PROJELERİN YER […]
Türkiye’de 3 ilin sınırlarının değişeceği öğrenildi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde köylerin ve meraların idari sınırlarının netleştirilmesi amacıyla bir çalışma […]
CHP’den ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 2023 yerel seçimlerinde bağımsız aday olacağını açıkladı. Özcan, İYİ Parti, AK Parti […]
Ben Zonguldak çocuğuyum, Ama bu acılar şehrine biz Karaelmas deriz… Madenci kenti Zonguldak ’da doğdum, büyüdüm, ergen oldum… Bir madenci çocuğu değilim, Bununla […]
Gebze Elazığlılar Derneği geleneksel piknik şölenine hazırlanıyor. Gebze Elazığlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin her yıl geleneksel hale getirdiği […]
Toplu sözleşme zammı ve yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu. Orta Vadeli Program hesapları değiştirdi. Yüzde 65’lik 2023 yılı enflasyon […]
Kaleminize sağlık Mehmet Bey. Haklısınız, yeni bir yılın gelişini yıl kutlamak dinsizlik değildir. Aksine insanlara, eşe dosta iyi dileklerde bulunmak çok nazik bir davranıştır ve de öyle yaparız. Hayırlı olsun deriz, sağlık dileriz, hediyeler alırız sevdiklerimize.
Lâkin bunu yaparken yeni yıla yaklaşan günlerde;
Neden kilise de organis olan James Pierpont un spekülatif şarkısı Jingle Bells şarkısını yeni yılda ve sonrasında neredeyse tüm marketlerde ve alışveriş merkezlerinde bütün dünya ile aynı anda çalarız?
Neden Noel Baba kostümleri giyilir? Saint Nicholas’ın Anadolu’da yaşadığı iddia edildiği için mi? Bakın, Saint Nicholas hakikaten yüzyıllar öncesinde yaşamış bir aziz. Ama sinek kaydı traşlı, zayıfça bir adamdır aslında! Kim bu şiş göbek saçlı sakallı Santa, tanıyan var mı? Marketing açısından çok başarılı olunduğunun da altını çizmek zorundayız! Kabul etmeliyiz ki çok güzel para kazanıyorlar bu sonradan designe edilmiş adam, Noel Baba sayensinde!
Sorular çok da aslında kestirmeden demek istiyorum ki; ne zaman kopyalamaktan artık vazgeçeceğiz?
Yoksa globalleşme dediğimiz rüzgarların tesiriyle artık geç mi kaldık? Yani bütün dünya Noel zamanı aynı şakıları dinleyip, kırmızı yeşil aynı noel renklerini giyip aynı şeyleri mi hissetmeye başlayacak? Hmmm!
Bakın Singapore’da Budistler de Noel kutluyor, Hristiyanlar’da, Müslümanlar’da… Sonra Hrisitiyanlar’da Budistlerin ya da Hinduların törenlerini kutluyor ve katılıyor onlara… Ama müslüman kesim Ramazan Bayramını sadece müslümanlar ile kutluyor! Yani hiç bir hristiyan ya da buddist Ramazan Bayramı kutlamıyor!
“Food for thought” deriz ya işte öyle olsun diyelim; düşüncelerimize pencere açması niyazıyla… Sağlıcakla kalınız…