Latest update 18 Eylül 2024 - 10:15
21 Kas 2017 admin Dünya, Güncel, Manşet, Sürmanşet 0
Her yıl Kasım ayında önlenebilir bir hastalık olan akciğer kanseri konusunda farkındalığın arttırılmasına yönelik etkinlikler yapılmaktadır. Bu bağlamda Derince Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aysun Şengül, Vatandaşlarımıza Akciğer Kanseri Hakkında Çok Önemli Bilgiler Aktardı!
AKCİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Akciğer kanseri, tüm dünyada kanser türleri arasında en sık görülen ve en yüksek ölüm oranına sahip kanser türüdür. Tüm yeni tanı konulmuş kanser türlerinin yaklaşık %13’ünü oluşturmaktadır. Dünya genelinde hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olup, tüm kanser ölümlerinin yaklaşık 1/5’inden sorumludur.
Akciğer kanseri, akciğer dokularında çeşitli nedenlerle oluşmuş anormal hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Kontrolsüz çoğalan bu hücreler akciğer ile sınırlı kalabildiği gibi çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara da yayılabilmektedir.
Sigara Kullanımı En Sık Nedenidir
Sigara kullanımı akciğer kanseri gelişiminin en sık nedenidir, tüm olguların %90’ından fazlasına sigara kullanımı neden olmaktadır. Günlük içilen sigara sayısının fazla olması, uzun yıllar sigara kullanımı ile kanser gelişme riski artar. Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal madde ve 70’den fazla kanser gelişimine neden olan madde bulunduğu bilinmektedir. Kişinin sigara kullanmamasına rağmen sigara dumanına pasif olarak maruz kalması da akciğer kanseri riskini arttırmaktadır.
Sigara dışında daha az sıklıkla akciğer kanseri nedeni olabilecek olan faktörler de bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgelerde bulunan, aktoprak olarak da bilinen bazı toprak ve kayalarda bulunan ince lifler olan asbest ile temas bu faktörlerdendir. Bunun dışında radon gazı , uranyum, berilyum, petrol ürünleri gibi çeşitli kimyasallara maruziyet de akciğer kanseri nedeni olabilmektedir.
Ailede akciğer kanseri öyküsünün bulunması, yüksek düzeyde hava kirliliği olan ortamda yaşama, akciğere radyasyon tedavisi uygulanması, akciğerde skar bırakan geçirilmiş hastalıklar da akciğer kanseri riskini arttıran faktörlerdendir.
Erken Tanı İçin Belirtileri Farketmek Çok Önemli
Akciğer kanserinin belirtilerine bakacak olursak; en sık uzun süreli öksürük, göğüs ağrısı, balgam miktarında ve renginde değişiklik, kanlı balgam veya öksürükle ağızdan saf kan gelmesi, nefes darlığı, ses kısıklığı, halsizlik, iştahsızlık, istemsiz kilo kaybı ile hastalarımız başvurmaktadırlar.
Bu şikayetlerle göğüs hastalıkları bölümüne başvurularında hekim hastanın tıbbi öyküsünü alır, sigara kullanımı ve diğer risk faktörlerini sorgular. Yapılan fizik muayenenin ardından akciğer grafisi ve bazı laboratuvar testleri istenir. Muayene ve akciğer grafisi bulguları ile akciğer kanserinden şüphe edilen hastalarda öncelikle bilgisayarlı tomografi çekilir. Bilgisayarlı tomografide kitle lezyon izlenmesinin ardından kesin tanı için bu lezyondan parça alınması yani biyopsi yapılması gerekmektedir. Biyopsi işlemi, lezyonun yerleşim yerine göre hava yollarına yönelik endoskopik işlem olan bronkoskopi işlemi sırasında yapılabilir veya tomografi, ultrason gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri yardımı ile göğüs duvarından ince bir iğne yardımı ile yapılabilir.
Bu yöntemler dışında kimi hastalarda, gereklilik halinde cerrahi yöntemlerle de biyopsi alınabilmektedir.
Alınan doku parçalarının bir patolog tarafından incelenmesi sonrasında akciğer kanseri tanısı konulabilmekte ve kanserin alttipleri belirlenebilmektedir.
Akciğer Kanserinde Doğru Evreleme
Akciğer kanserinin tedavisinin doğru yapılabilmesi için doğru evreleme çok önemlidir. Akciğer kanserinde evreleme kanserin bulunduğu bölgeyle sınırlı olup olmadığı, lenf bezlerine veya diğer uzak organlara yayılıp yayılmadığı temeline dayanmaktadır.
Hastalığın seyrini etkileyen en önemli faktörler akciğer kanseri hücre tipi, kanserin evresi ve hastanın genel performans durumudur.
Akciğer kanserinin tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntemler tek başlarına veya birlikte uygulanabilmektedir. Uygulanacak tedaviler kanser evresine ve hastanın performans durumuna göre farklılık göstermektedir.
En Önemli Nokta Önlenebilir Olduğu
Tüm kanserler içerisinde bu kadar sık görülen ve en ölümcül olan akciğer kanseri ile ilgili vurgulamamız gereken en önemli nokta, bu hastalığın önlenebilir bir hastalık olduğudur. Akciğer kanserinin en önemli nedeni olan sigara ve diğer tütün ürünlerinin kulllanılmaması, kullanılmakta ise bırakılması akciğer kanserinin önlenmesinde oldukça önemlidir.
Akciğer kanseri tanısı almasına rağmen sigara kullanmaya devam eden hastalar da sigarayı bırakma yönünde teşvik edilmelidirler. Sigara kullanmaya devam edilmesi bu hastalarda ikinci bir kanser gelişme riskini ve uygulanan tedavilere bağlı yan etki gelişimini arttırmaktadır.
Bunun dışında hastalığın önlenmesinde radyasyon maruziyetine neden olan tetkiklerin zorunlu olmadıkça yapılmaması önerilir. Asbest, radon ve zararlı gaz ve kimyasallara çevresel veya mesleksel maruziyetin önlenmesi kanser riskini azaltabilmektedir. İşyeri solunum havasında asbest lifleri bulunan kişilerde akciğer kanseri riskinin azaltılması için koruyucu solunum maskeleri kullanılması gerekmektedir.
Ayrıca bahsetmiş olduğum akciğer kanseri belirtilerine sahip olan kişilerin bir göğüs hastalıkları hekimine vakit geçirmeden başvurmaları, hastalığın erken evrede tespit edilmesi ve hastalarımızın daha etkin tedavilere aday olabilmeleri açısından önemlidir.
Hepinize sigarasız, sağlıklı bir yaşam dilerim.
Doç. Dr. Aysun Şengül
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı
24 May 2024 0
02 May 2024 0
01 May 2024 0
30 Kas 2023 0
AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, Milli İrade Meydanını eleştiren İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Halim Tamyüksel’e cevap […]
Ülkenin çökmüş sendikacılığının içinden doğan ve kurtarıcı gözüyle bakılan sendikası Hürriyetçi Eğitim Sen ülkenin kanayan yaralarına merhem olmaya devam ederken […]
İnegöl’de çok daha riskli bölgeler öylece dururken, Devlet Hastanesi karşısındaki merkezi bölgedeki konutların bulunduğu alanın apar topar kentsel dönüşüm uygulama […]
15 Haziran 1928’de Atatürk ile görüşen Gerard Vissering’in uzun çalışmalar sonucunda hazırladığı rapor ve tüzük yüz yıla yakın bir zaman […]
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, inşaat çalışmaları tamamen duran Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet Hastanesi sorununu Meclis gündemine taşıdı. […]
Ağustos’taki Vatan Hilmi Özden Ağustos ayı; şanlı tarihimize zaferler ayı olarak geçmiştir. Müslüman Türk Milleti 26 Ağustos 1071 yılında Malazgirt […]
TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye’de sağlık politikalarındaki geri adımları ve yanlış kararları […]
Sabit ve dar gelirli vatandaşlar için TOKİ aracılığı ile uygun ödeme koşullarıyla yapılacağı sözü verilen 100 bin konutluk projedeki binlerce […]
Niyet başka akıbet başka! Prof. Dr. Ata Atun Yunanları ve Rumları, aile yapıları, kültürleri, inanışları, eğitimleri, mizahları, kafa yapıları, […]
“Barış için genel af şart” Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı gazeteci Hüseyin Alpay, Türkiye’deki cezaevlerinin toplam kapasitesinin 250 […]