Rusya Devlet Başkanlığı’na bağlı İnsan Hakları Konseyi üyesi, gazeteci Nikolay Svanidze, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakından geri dönülemeyeceğini savundu.
Nikolay Svanidze, Moskova Yankısı (Eho Moskvı) Radyosu’na verdiği demeçte, “Kırım konusunda geri dönüş yoktu. Donbas’ta, bölgeye herhalde gökten inmiş tankları, sınırda yapılan tatbikata katıldığı iddia edilen askerleri geri çekmek mümkün, bunlardan geri dönmek mümkün. Donbas’ta birçok ağır ve korkunç olayın meydana gelmesine rağmen onlardan geri dönülebilir. Ama Kırım, geri dönülemez bir konu. Bu kadar” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etme ve Donbas bölgesinde silahlı çatışmalara başlama kararlarını strateji açısından önceden değerlendirmediğini söyleyen Svanidze, “Bunun sonucunda geri dönülemez olaylar meydana geldi ve bence, böyle olaylar öngörülmemişti. Bence bu bir satranç değil poker oyunuydu. Vladimir Putin’in Kırım’ı ilhak etmeyi planlamadığını ifade ettiğinde gerçeği söylediğini düşünüyorum, gerçekten böyle bir şey planlamıyorlardı. Ama daha sonra, ki kendisi de bunu söylemişti, sosyolojik araştırmalar yaptılar, böyle bir kararın popüler olacağını anladılar ve Kırım’ı ilhak etmeye karar verdiler” şeklinde konuştu.
QHA
